28

Rizmajer Világos Láger

A jó világos sör titka a minőségi alapanyagok használata, a
gondos főzés és a megfelelő idejű erjesztés. Ez a világos sör megfelel az 1516-os bajor
sörtisztasági törvénynek, csak vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt tartalmaz. A több
hetes erjesztés alatt érnek harmonikusan össze az ízei.

Alk.4,3% (V/V)

Összetevők:

  • ivóvíz
  • pilseni maláta
  • sörélesztő
  • komló

 

28

Rizmajer Világos Láger

A jó világos sör titka a minőségi alapanyagok használata, a
gondos főzés és a megfelelő idejű erjesztés. Ez a világos sör megfelel az 1516-os bajor
sörtisztasági törvénynek, csak vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt tartalmaz. A több
hetes erjesztés alatt érnek harmonikusan össze az ízei.

Alk.4,3% (V/V)

Összetevők:

  • ivóvíz
  • pilseni maláta
  • sörélesztő
  • komló

 

Rizmajer Konyakos-Meggyes Sör

A jó világos sör titka a minőségi alapanyagok használata, a
gondos főzés és a megfelelő idejű erjesztés. Ez a világos sör megfelel az 1516-os bajor
sörtisztasági törvénynek, csak vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt tartalmaz. A több
hetes erjesztés alatt érnek harmonikusan össze az ízei.

Alk.4,3% (V/V)

Összetevők:

  • víz,
  • pilseni maláta
  • meggyvelõ
  • konyak
  • sörélesztő
  • komló

Egy könnyű világos sör, meggyvelő, és borpárlat találkozása ez az izgalmas rózsaszín habkoronával megáldott gyümölcsös sör. A meggyvelő fanyar és édes ízeit a komló és a konyak markáns keserűje teljesíti ki, és együtt adják ezt az üdítően egyedi sört.

140
140

Rizmajer Konyakos-Meggyes Sör

A jó világos sör titka a minőségi alapanyagok használata, a
gondos főzés és a megfelelő idejű erjesztés. Ez a világos sör megfelel az 1516-os bajor
sörtisztasági törvénynek, csak vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt tartalmaz. A több
hetes erjesztés alatt érnek harmonikusan össze az ízei.

Alk.4,3% (V/V)

Összetevők:

  • víz,
  • pilseni maláta
  • meggyvelõ
  • konyak
  • sörélesztő
  • komló

Egy könnyű világos sör, meggyvelő, és borpárlat találkozása ez az izgalmas rózsaszín habkoronával megáldott gyümölcsös sör. A meggyvelő fanyar és édes ízeit a komló és a konyak markáns keserűje teljesíti ki, és együtt adják ezt az üdítően egyedi sört.

142

Rizmajer Cingulus fekete sör (Porter)

A Porter a 18. század végén a londoni dokkmunkásokról kapta a nevét, akik a nehéz napi munka után a könnyű világos ale-ek helyett egy sűrű, barna sört ittak szívesen, hogy visszanyerjék az erejüket és kellemesen ellazuljanak. Ebben a sörben a sötétebb maláták (müncheni, Crystal) adják meg a sör édeskés, testes ízét és a fekete malátával nyeri el a bársonyosan fekete színét. Az eredeti londoni porterekhez hasonlóan hagyományosan felső erjesztéssel készül. Nevét a római légiósok fegyvertartó övéről, illetve a piarista szerzetesek fekete övszalagjáról, a cingulusról kapta.

Alk. 6,5% (V/V)

Összetevők:

  • pilseni maláta
  • müncheni maláta
  • kristály maláta
  • fekete maláta
  • ale típusú sörélesztő
  • komló

Kávés, csokoládés illatával rögtön bárkit meghódít ez az éjsötét színű porter. Ízében az édes maláta és a kellemes komlós, pörkölt kávés keserű kontrasztja dominál. Lágy, selymesen krémes szénsavja hamisítatlanul angolos. Önállóan fogyasztva is nagyszerű, de remekül passzol marhahúsos ételekhez, vagy akár édességekhez is. Télen, nagy hidegben csokoládéval, fahéjjal és tejszínnel csodás forralt sört készíthetünk belőle, aminek egyetlen hölgy sem tud ellenállni.

142

Rizmajer Cingulus fekete sör (Porter)

A Porter a 18. század végén a londoni dokkmunkásokról kapta a nevét, akik a nehéz napi munka után a könnyű világos ale-ek helyett egy sűrű, barna sört ittak szívesen, hogy visszanyerjék az erejüket és kellemesen ellazuljanak. Ebben a sörben a sötétebb maláták (müncheni, Crystal) adják meg a sör édeskés, testes ízét és a fekete malátával nyeri el a bársonyosan fekete színét. Az eredeti londoni porterekhez hasonlóan hagyományosan felső erjesztéssel készül. Nevét a római légiósok fegyvertartó övéről, illetve a piarista szerzetesek fekete övszalagjáról, a cingulusról kapta.

Alk. 6,5% (V/V)

Összetevők:

  • pilseni maláta
  • müncheni maláta
  • kristály maláta
  • fekete maláta
  • ale típusú sörélesztő
  • komló

Kávés, csokoládés illatával rögtön bárkit meghódít ez az éjsötét színű porter. Ízében az édes maláta és a kellemes komlós, pörkölt kávés keserű kontrasztja dominál. Lágy, selymesen krémes szénsavja hamisítatlanul angolos. Önállóan fogyasztva is nagyszerű, de remekül passzol marhahúsos ételekhez, vagy akár édességekhez is. Télen, nagy hidegben csokoládéval, fahéjjal és tejszínnel csodás forralt sört készíthetünk belőle, aminek egyetlen hölgy sem tud ellenállni.

Rizmajer Cortez kukorica sör

A kukoricát a nagy sörgyárak csak pótanyagként hasznosítják a sörben, hogy olcsóbb legyen a termékük előállítása. A spanyol gyarmatosító hódítóról elnevezett Cortez nem a spórolás miatt tartalmaz kukoricát. Egy speciális, a Rizmajer Sörfőzde által kikísérletezett főzési eljárásnak köszönhetően a Cortez egy hamisítatlan mexikói stílusú sör, mely 55 % csírátlanított kukoricát és 45 % világos, pilzeni malátát tartalmaz. Ezért nem kukoricás, hanem kukorica sör.

Alk. 5,5% (V/V)

Összetevők:

  • csírátlanított kukorica gríz
  • pilseni maláta
  • sörélesztő
  • komló
  • enzim

A főzde kukorica söre a lágyabb, édeskésebb ízvilágot képviseli. A kukorica és a kellemesen zöldséges aromájú komló az amerikai-mexikói sörök kevésbé fűszeres, tisztább, egyszerűbb ízeit nyújtja. A Cortez remek példája annak, hogy egy jó sörhöz elsősorban nem reklám és marketing, hanem tudás, tapasztalat valamint megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag kell. Különösen jól illik erősen fűszerezett és egzotikus ételek mellé, akár chilis bab, akár csípős-savanyú csirke kerül az asztalunkra.

143
143

Rizmajer Cortez kukorica sör

A kukoricát a nagy sörgyárak csak pótanyagként hasznosítják a sörben, hogy olcsóbb legyen a termékük előállítása. A spanyol gyarmatosító hódítóról elnevezett Cortez nem a spórolás miatt tartalmaz kukoricát. Egy speciális, a Rizmajer Sörfőzde által kikísérletezett főzési eljárásnak köszönhetően a Cortez egy hamisítatlan mexikói stílusú sör, mely 55 % csírátlanított kukoricát és 45 % világos, pilzeni malátát tartalmaz. Ezért nem kukoricás, hanem kukorica sör.

Alk. 5,5% (V/V)

Összetevők:

  • csírátlanított kukorica gríz
  • pilseni maláta
  • sörélesztő
  • komló
  • enzim

A főzde kukorica söre a lágyabb, édeskésebb ízvilágot képviseli. A kukorica és a kellemesen zöldséges aromájú komló az amerikai-mexikói sörök kevésbé fűszeres, tisztább, egyszerűbb ízeit nyújtja. A Cortez remek példája annak, hogy egy jó sörhöz elsősorban nem reklám és marketing, hanem tudás, tapasztalat valamint megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag kell. Különösen jól illik erősen fűszerezett és egzotikus ételek mellé, akár chilis bab, akár csípős-savanyú csirke kerül az asztalunkra.

144

Rizmajer mézes-narancsos gyömbérsör

Már az ókori Kínában is előszeretettel ízesítették gyömbérrel az italukat. A viktoriánus kor Angliájában éledt újjá ez a szokás, és nem csak üdítőket készítettek, hanem sört is főztek evvel a kedvelt keleti fűszerrel. A Rizmajer gyömbér sörét a felhasznált méz, a narancsok kifacsart leve és belefőzött héjának zamata teszi egyedivé, és a karamell maláta adja meg a kerek testét és meleg tónusú, félbarna színét.

Alk. 5,5% (V/V)

Összetevők:

  • ivóvíz
  • pilseni maláta
  • karamell maláta
  • narancs
  • méz
  • gyömbér
  • sörélesztő
  • komló

A mézes, malátás illat mellett a gyömbér utánozhatatlan aromája rögtön érezhető a poharunkból. Ízeiben az enyhén édeskés maláta, a diós-karamelles karakter és a narancsos frissesség egészíti ki az intenzív, de jól adagolt gyömbéres ízt. A testes félbarna sör, a kesernyés komlózás és a gazdag, édes fűszerezés remek arányban eltalált találkozása. Télen a kandalló előtt kortyolgatva, vagy akár egész évben jól behűtve, aperitifként ajánlott a fogyasztása. Édeskés kekszekhez, krémes süteményekhez, gyümölcstortákhoz kellemes kísérő lehet.

144

Rizmajer mézes-narancsos gyömbérsör

Már az ókori Kínában is előszeretettel ízesítették gyömbérrel az italukat. A viktoriánus kor Angliájában éledt újjá ez a szokás, és nem csak üdítőket készítettek, hanem sört is főztek evvel a kedvelt keleti fűszerrel. A Rizmajer gyömbér sörét a felhasznált méz, a narancsok kifacsart leve és belefőzött héjának zamata teszi egyedivé, és a karamell maláta adja meg a kerek testét és meleg tónusú, félbarna színét.

Alk. 5,5% (V/V)

Összetevők:

  • ivóvíz
  • pilseni maláta
  • karamell maláta
  • narancs
  • méz
  • gyömbér
  • sörélesztő
  • komló

A mézes, malátás illat mellett a gyömbér utánozhatatlan aromája rögtön érezhető a poharunkból. Ízeiben az enyhén édeskés maláta, a diós-karamelles karakter és a narancsos frissesség egészíti ki az intenzív, de jól adagolt gyömbéres ízt. A testes félbarna sör, a kesernyés komlózás és a gazdag, édes fűszerezés remek arányban eltalált találkozása. Télen a kandalló előtt kortyolgatva, vagy akár egész évben jól behűtve, aperitifként ajánlott a fogyasztása. Édeskés kekszekhez, krémes süteményekhez, gyümölcstortákhoz kellemes kísérő lehet.

Rizmajer Búza

A középkortól a 19. század elejéig a búzasörfőzés Bajorországban hercegi monopólium volt, mivel a búzára szükség volt a háborúkban a hadseregek élelmezéséhez. A búzasörökben legalább 50% a búzamaláta aránya. Kenyeresebb ízeik, lágyabb, kevésbé kesernyés a komlózásuk. A hagyományos bajor búzasörnek több változata van. Az egyszerű szűrt vagy szűretlen, amit frissítő, citrusos üdesége miatt főleg nyáron fogyasztanak, és a gazdagabban malátázott, őszi-téli búzabak sörök, melyek sötétebbek, édeskésebbek.

Alk. 6,5% (V/V)

Összetevők:

  • ivóvíz
  • búza maláta
  • bécsi maláta
  • pilseni malát
  • crystal maláta
  • aroma komló
  • sörélesztő

A főzde szűretlen búzasöre élesztőtől opálos, szép virágméz színe és tojásfehér árnyalatú, dús habja rögtön elvarázsol. Illatában a bajor búzasörökre jellemző szegfűszeg, banán és érett ananász dominál. Ízében nem olyan könnyed citrusos, mint egy nyári búza, hanem a frissesség és a banán-szegfűszeg-ananász trió mellett teltebb, édeskésebb világot is felvonultat. Igazi zamatos búza, melyet ősztől késő tavaszig élvezhetünk igazán.

145
145

Rizmajer Búza

A középkortól a 19. század elejéig a búzasörfőzés Bajorországban hercegi monopólium volt, mivel a búzára szükség volt a háborúkban a hadseregek élelmezéséhez. A búzasörökben legalább 50% a búzamaláta aránya. Kenyeresebb ízeik, lágyabb, kevésbé kesernyés a komlózásuk. A hagyományos bajor búzasörnek több változata van. Az egyszerű szűrt vagy szűretlen, amit frissítő, citrusos üdesége miatt főleg nyáron fogyasztanak, és a gazdagabban malátázott, őszi-téli búzabak sörök, melyek sötétebbek, édeskésebbek.

Alk. 6,5% (V/V)

Összetevők:

  • ivóvíz
  • búza maláta
  • bécsi maláta
  • pilseni malát
  • crystal maláta
  • aroma komló
  • sörélesztő

A főzde szűretlen búzasöre élesztőtől opálos, szép virágméz színe és tojásfehér árnyalatú, dús habja rögtön elvarázsol. Illatában a bajor búzasörökre jellemző szegfűszeg, banán és érett ananász dominál. Ízében nem olyan könnyed citrusos, mint egy nyári búza, hanem a frissesség és a banán-szegfűszeg-ananász trió mellett teltebb, édeskésebb világot is felvonultat. Igazi zamatos búza, melyet ősztől késő tavaszig élvezhetünk igazán.